fbpx
Vyberte stránku

Aspartam (E951)

KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA

Umělé sladidlo, je 200 x sladší než sacharóza, je chuťově nevýrazné. Je možné se setkat s i obchodními názvy jako NutraSweet, dále pak Canderel, Equal, Fansweet, Irbis. Při zahřívání látka ztrácí svou stabilitu, zvyšuje chuť k jídlu. Vyrábí se systeticky z aminokyseliny fenylanin a z kyseliny asparaginové.

Aspartam se mj. používá jako náhražka cukru k běžnému slazení, dále pak k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice atp. Může vyvolávat závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování u dětí, by se měli její příští konzumaci vyhýbat. Některé studie uvádějí možnost poškození nervového systému. ČR (celé EU) je používání aspartamu povoleno do vybraných potravin v omezeném množství (přijatelná denní dávka je do 40 mg/kg tělesné hmotnosti).

Sladíme!

Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.