fbpx
Vyberte stránku

Isomalt (E953)

KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA

Umělé sladidlo. Patří do skupiny cukernatých alkoholů, má malý vliv na hladinu glukózy v krvi. Oproti běžnému cukru nezpůsobuje zubní kaz. V ústech nezanechává žádnou nepříjemnou chuť a ve spojení s ostatními cukernými alkoholy se zvyšuje jeho sladivost (např. aspartmam nebo acesulfam K).

Isomalt se používá jako umělé sladidlo do nízkoenergetických potravin, do cukrovinek, zmrzlin, dezertů, džemů, dortových krémů, žvýkaček, čokolády. Je využití je též jako zvlhčovadlo, stabilizátor. V cukrářství a apekařství se používá jako protispékavá látka.

Nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky, při nadměrné konzumaci může vyvolat žaludeční potíže, nadýmání nebo průjem. Přijatelná denní dávka je 0-25mg/kg tělesné váhy.

Sladíme!

Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.