fbpx
Vyberte stránku

Sacharin (E954)

KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA

Sacharin se používá jako umělé sladidlo, po požití zanechává hořkou chuť. Často se používá ve spojení s aspartamem. Sacharin je cca 200 až 700x sladší než běžný stolní cukr, ale nemá žádný energetický obsah. Vyrábí se z uhlí jako vedlejší produkt. Synteticky se vyrábí z toluenu.

Sacharin se používá jako sladidlo do nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky, dále do nízkoenergetických potravin, žvýkaček, zavařenin, majonéz, hořčic, stolních sladidel, vitaminových přípravků a některých druhů piv včetně nealkoholického a do cukrovinek. Využívá se také do zubních past, ústních vod nebo pomád na rty.

Při studiích na zvířatech byly zjištěny výskyty rakoviny močového měchýře a zvýšení účinků karcinogenních látek. Při dalších testech byl zjištěn výskyt zhoubných onemocnění dělohy, vaječníků, kůže, krvinek a dalších orgánů. Dále pak ve studiích prováděných na diabeticích bylo zjištěno, že sacharin může zvýšit riziko výskytu rakoviny močového měchýře při konzumaci více než osmi tablet denně. Přípustná denní dávka je do 2,5 mg/kg tělesné váhy. V celé EU je použití povoleno v omezeném množství do potravin se sníženým obsahem energie jako jsou ochucené nápoje, dezerty, krémy, žvýkačky, cukrovinky.

Sladíme!

Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.