Sirup z jakonu
KATEGORIE: SIRUPY AGÁVOVÉ
Taktéž označovaný jako peruánské sladidlo, získává se z hlíz jakonu (Smallanthus sonchifolius, okopaniny původem z Jižní Ameriky), hlízy se konzumují ve vařeném, dušeném i smaženém stavu.
Sirup z jakonu se získává odpařováním šťávy vylisované z hlíz při nízké teplotě 40 °C, tudíž nejsou zničeny přítomné enzymy a ostatní přínosné látky.
Hlízy obsahují 90 % polysacharidů (65 % inulinu v sušině a asi 35 % volné fruktózy). V čerstvé hmotě kořenových hlíz se nachází 11% sacharidů především polyfruktozanů. Jakonový sirup je složen z 50 % fruktooligosacharidů (FOS), které jsou účinným prebiotikem, aktivují bifidobakterie, potlačují hnilobné procesy a tvorbu toxinů ve střevech a harmonizují střevní mikroflóru.
Sladíme!
Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.