fbpx
Vyberte stránku

Sukralóza (E955)

KATEGORIE: UMĚLÁ SLADIDLA

Byla objevena v roce 1976, vyrábí se tzv. chlorováním ze sacharózy (klasický řepný cukr). Jedná se o náhradní sladidlo, které bývá dostupné pod obchodním názvem Splenda. Sladidlo je cca 500x sladší než sacharóza, zhruba dvakrát sladší než sacharin a čtyřikrát sladší než aspartam. Sukralóza patří k tepelně nejstabilnějším náhradním sladidlům na trhu.

Sukralóza se používá zejména při výrobě cukrovinek, snídaňových tyčinek a nealkoholických nápojů. Ve výrobku Splenda je sukralóza obsažena společně s maltodextrinem a dextrózou, ve směsi s maltodextrinem je mírně stabilnější (čistá sukralóza se totiž při vysokých teplotách rozkládá).

Sukralóza podle testů snižuje počet původních bakterií v zažívacím traktu, zejména laktobacily a bifidobakterie a ovlivňuje tak původní bakteriální rovnováhu ve střevech. Dále se objevuje i otázka, nakolik se mění struktura sukralózy při pečení. Aktuálně však

Sladíme!

Slaďte zdravě, prostě tak akorát! Udělejte si v cukrech konečně jasno! Praktické pomůcky, užitečné tipy.